Навали сарани через зміни клімату загрожують продовольчій безпеці

Джерело:  Feedlot
сарана

Ареал проживання сарани може збільшитися до 25% через потепління клімату, навали цих комах можуть призвести до неврожаїв і становитимуть загрозу для продовольчої безпеки світу. Про це йдеться у науковій статті, опублікованій у журналі Science Advances.

Сінгапурські та китайські вчені, які провели дослідження, вказують, що навали пустельної сарани “сприяють виникненню голоду та загрожують продовольчій безпеці”. Особливо сильно від активності шкідників страждають Африка, Близький Схід та Південна Азія. Рой сарани може займати площу 1 кв. км – це близько 80 млн. особин. За день вони можуть з’їсти продовольчі культури в обсязі, достатньому для того, щоб нагодувати 35 тис. осіб.

У 2019-2020 роках вибухнула “саранова криза” у країнах Східної Африки – наймасштабніша за останні 25 років. Вчені відзначають, що великі зграї сарани мігрують територією кількох держав і “практично одночасно захоплюють” Ємен, Сомалі, Ефіопію та Індію. Такі масштабні навали сарани “підсилюють кризу” і створюють навантаження на організації, які борються із сараною, зазначають дослідники. Також сарана загрожує рослинництву та продовольчій безпеці у пустельних районах світу.

Дослідники виявили 10 “країн – гарячих точок”, яким одночасно загрожуватимуть навали сарани. Йдеться про країни, які одна з одною не є сусідами, наприклад, це Марокко, Індія та Алжир або Пакистан і Саудівська Аравія.

“Оскільки Африка та Південна Азія – це важливі житниці світу, одночасне виникнення саранових криз може призвести до серйозного неврожаю, що поставить під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Виявлення комбінованого ризику в кількох місцях або регіонах може допомогти нам зрозуміти їх взаємозв’язок і скоротити час реагування на саранкові епідемії”, – зазначають вчені.

За їхніми даними, повені та швидкість вітру можна вважати “одними з найважливіших змінних” у тому, що стосується поширення ареалу проживання комах. Тимчасове посилення цих чинників може призвести до “просторової синхронізації сарани”. Крім того, на синхронізацію активності сарани впливають тимчасові зміни клімату, наприклад, кліматичний феномен Ель-Ніньо.

Розширення ареалу

Вчені вказують, що “осередки проживання сарани” в Північно-Західній Африці, в регіоні Африканського Рогу, на Близькому Сході та в Індії-Пакистані будуть залишатися в “зоні високого ризику в 2065-2100 роках”, навіть якщо людство вирішить істотно скоротити ви .

“Потепління клімату, ймовірно, призведе до розширення існуючих ареалів проживання сарани на 13-25% при сценарії розвитку, в основі якого лежатиме застосування викопного палива”, – пишуть дослідники.

Вони вважають, що нові “осередки поширення сарани” з’являться на заході Центральної Азії.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!