Гібриди кукурудзи як відповідь на потреби товаровиробника

Кожен сільгосптоваровиробник, який вирощує кукурудзу, прагне добитися високих врожаїв цієї культури.

Наразі окремі передові американські фермерські господарства досягають врожаю кукурудзи до 30 т/га. Українцям є до чого прагнути, хоча середня урожайність кукурудзи по країні минулого року становила понад 6 т/га. Зокрема, досягненню таких показників посприяли господарства, які засіяли площі гібридами кукурудзи DEKALB® – їхні середні показники становили 10 т/га, і деяким також вдалося досягти врожайності на рівні 12 т/га.

Українські селекціонери не зупиняються на досягнутому і продовжують працювати над конкурентоздатністю вітчизняних гібридів кукурудзи, повсякчас підвищуючи потенціал урожайності кукурудзи та стійкість до стресових умов, хвороб та шкідників. Здебільшого, вирішена проблема зменшення вологи у зерні під час збору урожаю (за цим рівнем окремі гібриди не тільки досягли, але вже й перевершують кращі закордонні зразки).

Втім, кліматичні зміни продовжують ставити перед селекціонерами нові виклики. Адже, як відомо, підвищення температури повітря усього на 1º С від оптимальної, вже призводить до зменшення урожаю кукурудзи на 3%. А за прогнозами синоптиків, протягом найближчих трьох десятиліть підвищення максимальної та мінімальної температури за рік продовжиться, і також відбудеться перерозподіл опадів: очікується до 20% збільшення їх у січні, березні та квітні і зменшення влітку. Тому наразі селекціонери продовжують працювати над гібридами, що найбільш пристосовані до доробки зерна із найменшими затратами, а саме – відповідною збиральною вологою, стандартною масою та формою зерна тощо.

Нині в портфоліо бренду DEKALB нараховується понад 30 гібридів кукурудзи. Гібриди кукурудзи DEKALB виведені із врахуванням як якості та мінерального складу ґрунтів, так і природно-кліматичних умов різних регіонів країни.

Проте, сам каталог, навіть найкращий і найдетальніший для товаровиробника, попри увесь його величезний досвід у вирощуванні певних культур, може бути лише орієнтиром. Основну роботу з підбору оптимального варіанту гібриду для конкретних ділянок із врахуванням абсолютно усіх аспектів допомагають здійснити фахівці компанії-селекціонера. Ось тут, як зазначають агроексперти, варто враховувати усі нюанси. Оскільки гібрид, який розрахований на досить посушливий клімат і недостатню вологу ґрунтів Степу та Лісостепу, за інших умов, скажімо, Полісся, не зможе повністю розкрити свій потенціал.

Окрім того, для оптимального підбору «правильного» гібриду, підкреслюють експерти, слід враховувати ще низку важливих факторів:

— середній врожай по господарству, та розрахунки щодо його підвищення;

сівозміна – врахування того, яка культура-попередник вирощувалась на конкретній ділянці;

— структура посівів;

— фінансове та технічне забезпечення господарства, можливості щодо придбання посівного матеріалу, добрив та засобів захисту рослин;

— терміни збирання врожаю, можливості використання сушарок (чи є у господарства власні сушарки та врахування їхніх потужностей);

— спосіб обробітку ґрунту, його підготовки до посіву, який практикується у господарстві.

Власне, фахівці радять вибирати гібриди із різними термінами визрівання. Якщо правильно підібрати сорти, господарство встигне зібрати ранньостиглі сорти, доки достигатиме середньоранній. Також вони звертають увагу на те, що працювати із зерновою кукурудзою рентабельно у тому випадку, якщо господарство має власну сушарку. Якщо ж власної сушарки немає, краще добирати сорти, які на початок збору врожаю мають досить низьку збиральну вологу.

 

УкрАгроКонсалт, розміщенно на правах реклами

У Вас возникли дополнительные вопросы?
Будем рады помочь!