Ціна на пшеницю в Україні

Ціни пшениці на сьогодні, FOB USD/mt

Період
Grain Wheat France (FOB USD/mt)
Grain Wheat EU Black Sea (FOB USD/mt)
19.04.2024
219
212.5
17.04.2024
218
212.5
16.04.2024
218
212.5
15.04.2024
218
212.5
12.04.2024
217
212.5
11.04.2024
221
217.5
10.04.2024
220
217.5
09.04.2024
223
217.5
08.04.2024
215
212.5
05.04.2024
218
212.5

Аналітичні звіти

Актуальна ціна на пшеницю в Україні

  • Ціна на фуражну пшеницю: 5480 грн за тонну

Ціна тонни пшениці в Україні

Експорт зернових культур — одна із важливих складових української економіки. Протягом останніх років країна входить до списку найбільших світових експортерів, а ціна пшениці в Україні залишається привабливою для багатьох держав, включаючи азійські та африканські.

Агроринок країни представляє велику кількість компаній, що спеціалізуються на вирощуванні та продажу зерна. Завдяки сприятливим кліматичним умовам та постійному вдосконаленню виробничих потужностей Україна зарекомендувала себе як одну з провідних аграрних держав, що пропонує сільгоспкультури високої якості за доступною ціною.

Вартість пшениці у 2024 році багато в чому визначають українські аграрії. Актуальна ціна враховує особливості вирощування та збирання врожаю, його транспортування сухопутними та морськими шляхами. Як формується вартість цієї сільськогосподарської культури за тонну? Про ситуацію, що склалася на українському ринку зерна, ми поговоримо нижче.

Як впливають ціна та продаж пшениці на економічні показники?

Пшениця – ключова культура, яку Україна експортує за кордон. Її постачання, обсяг яких залежить від ціни, безпосередньо впливають на інвестиційний клімат у сфері агропромислового комплексу. Щобільше, можна з упевненістю стверджувати: закупівля та продаж продовольчої та фуражної пшениці — основа адекватного функціонування зернової сфери.

У процесі виробництва та реалізації зерна беруть участь численні суб’єкти ринку:

  • зернотрейдер
  • сільськогосподарське підприємство;
  • елеватор;
  • транспортно-експедиційна компанія;
  • фумігаційна організація;
  • порт;
  • зерновий термінал;
  • галузева асоціація.

Ціна за тонну пшениці – результат комунікації між усіма перерахованими учасниками галузі. Головним предметом обговорення стає врожай цього року. Враховуючи його обсяг, представники АПК формують ціни за тонну пшениці та закупівельні умови.

Стабільно високий попит на пшеницю

Щорічні огляди агроринку демонструють, що українська пшениця залишається затребуваною у багатьох країнах світу, включаючи держави Африки та Азії. Крім урожайності, на вартість впливають такі параметри:

  • коливання валютних курсів (американський долар, євро);
  • геополітична ситуація у світі;
  • регіон та погодні умови;
  • активність зернотрейдерів;
  • особливості логістики та ін.

Пріоритетний шлях, яким Україна транспортує зерно, — морський. Тому важливо проводити модернізацію в портах, покращуючи місцеву інфраструктуру, скорочуючи час обробки вантажів та знижуючи транспортні витрати. Оптимізація витрат дає змогу пропонувати потенційним покупцям вигідну вартість пшениці за тонну.

Як визначається ціна пшениці у 2024 році?

Якщо порівняння показників за останні роки, можна побачити, що ціна пшениці за рік істотно змінюється. Детальна аналітика дозволяє виявити вплив багатьох параметрів кожного класу зерна. Основні з них:

  • врожайність;
  • область;
  • розрахунок ціни з ПДВ або без;
  • вид та якість зерна;
  • співвідношення стандартних показників (протеїн та клейковина);
  • обробка, зберігання, транспортування пшениці;
  • маркетинг;
  • стартова ціна закупівлі пшениці у новому сезоні.

Що таке форвардні угоди?

Трейдинг зернових культур має низку особливостей. Зокрема, слід зазначити проведення форвардних угод. Чому досить часто пшениця купується саме в такий спосіб?

У рамках цієї поширеної практики покупець отримує можливість замовити потрібний обсяг продукції за відповідною ціною до моменту збирання врожаю. За рахунок форвардних угод частково фінансується повний комплекс робіт, що включає безперервний цикл вирощування та збирання сільгоспкультури.

Як встановлюється ціна пшениці у цьому випадку? Вона тісно пов’язана з такими параметрами:

  • очікуваний попит із боку потенційних покупців
  • вартість інших зернових культур;
  • собівартість;
  • динаміка ціни на пшеницю за рік порівняння з минулим сезоном;
  • наявність у сховищах залишків продовольчої та фуражної пшениці, які можуть зацікавити комбікормовий комбінат.

Пшениця – затребуваний товар, для якого характерна ціна, що динамічно змінюється. Від неї надалі залежить кількість, якість та вартість хлібопродуктів.

Як змінилася ціна на пшеницю за поточний рік?

Усередині країни ціна сировини залишається на максимально низькому рівні за умови транспортування до млина. Україна пропонує своїм громадянам купувати пшеницю в середньому за 240–260 доларів за тонну.

Щодо експортної ціни, вона суттєво зросла і сягає 350–380 доларів за тонну. Який чинник більшою мірою став причиною такого явища?

Пшениця подорожчала для іноземних покупців внаслідок як зменшення врожаю, так і проблем із доставкою. На сьогодні жодне чорноморське місто не здатне забезпечити повноцінне відвантаження та транспортування пшениці, звичне для минулих років. Очікується, що найближчим часом Україна зможе скористатися болгарськими та румунськими портами. Однак перед цим країнам належить завершити операції із власною пшеницею. Як поводитиметься в таких умовах ціна на сільгоспкультуру, точно передбачити неможливо.

Прогнози експертів

Як стверджують аналітики, 2024 рік ознаменується врожаєм зернових та олійних культур обсягом близько 66 млн тонн. За попередніми розрахунками, пшениця активно збиратиметься на території площею близько 19 млн га.

Прогнозований експорт має становити до 30 млн тонн сировини. Обов’язковою умовою для цього є зростання пропускної спроможності на кордоні. Вона має збільшитися щонайменше вдвічі.

На думку агроекспертів, пшениця не зможе побити рекордний урожай, яким відзначився 2021 рік. Обсяг урожаю цієї сільгоспкультури знизиться в середньому у півтора раза. Однак він все одно втричі перевищує кількість сировини, необхідної для покриття потреб країни. Ціна для внутрішніх споживачів залишається прийнятною.

Щоб пшениця стала доступною для іноземних покупців, потрібно знайти потужну альтернативу доставці морем. У цьому слід усунути як технічні, і організаційні перешкоди. Завдяки комплексному підходу ціна на сировину значно не зміниться.

Питання-відповіді

Які сорти пшениці представлені на ринку України?

На ринку України представлені різні сорти пшениці, серед яких: м'яка пшениця (3-го, 4-го, 5-го, 6-го класів) та тверда пшениця (дурум).

Як визначається ціна на пшеницю на порталі Ukragroconsult?

На порталі Ukragroconsult ціна на пшеницю визначається на основі даних з різних джерел, як-от товарні біржі, експортно-імпортні операції та інформація від місцевих виробників та трейдерів.

Які фактори впливають на ціни на пшеницю в Україні?

На ціни пшениці впливають такі фактори, як погодні умови, врожайність, світові ціни на зерно, попит і пропозиція на внутрішньому та міжнародному ринках, економічні умови та курс валют.

На які основні ринки експортується пшениця з України?

Основні ринки експорту зернових культур включають країни Європейського Союзу, Азії, Африки та Близького Сходу.

Які основні фактори впливають на врожайність пшениці в Україні?

Врожайність пшениці в Україні залежить від ряду факторів, таких як погодні умови, якість ґрунту, застосування сільськогосподарських технік та технологій, захист рослин від шкідників та хвороб, та генетичний потенціал відбору сортів.