Румунія. Перспективи врожаю та експорту соняшнику в 2018/19 сезоні

За оцінками Європейської Комісії, в 2018 р. виробництво соняшнику в країнах ЄС скоротиться в середньому на 6,5% за рік і складе 9,73 млн т. Зниження виробництва обумовлено скороченням площі сівби до 4233 тис. га (4232 тис. га в 2017 р.), Що на 3% нижче середнього п’ятирічного значення. Також експерти Єврокомісії очікують зниження середньої врожайності соняшнику в ЄС на тлі жарких погодних умов літа та дефіциту опадів.

Зниження врожаю очікується в таких великих країнах виробниках, як Угорщина, Франція, Іспанія, а також Румунія. Подальше зростання виробництва соняшнику очікується в Болгарії і його відновлення в Італії, відзначають аналітики УкрАгроКонсалт.

Протягом останнього місяця температурний режим був на 4-6 ° С вище середніх багаторічних норм. Сильна ґрунтова посуха в ключових регіонах виробництва зберігається вже протягом всього останнього місяця.

Різке підвищення температурного режиму в квітні негативно позначилося на запасах вологи на півдні і північному сході країни.

З огляду на попередні дані по сівбі, урожай соняшнику в Румунії може знизитися в порівнянні як з минулим роком, так і з об’ємом врожаю, отриманого в середньому за останні 5 років.

Зниження потенціалу врожаю в порівнянні з минулим сезоном призведе до того, що в 2018/19 сезоні експорт румунського соняшнику скоротиться, незважаючи на високий попит з боку імпортерів. Варто відзначити, що в Україні і Росії можуть бути отримані рекордно високі врожаї соняшнику, конкуренція всередині регіону посилиться.

Однак необхідно брати до уваги, що оцінки будуть коригуватися в залежності від погодних умов, що впливають на формування врожаю в літній період.

Повна версія статті доступна передплатникам щотижневого видання «Тиждень агробізнесу» від УкрАгроКонсалт.

Детальна інформація по експорту зернових та олійних культур з країн Причорноморського регіону в поточному сезоні 2017/18 рр. та його перспективам на 2018/19 сезон доступна в розділі “Он-лайн доступ на сайт” від УкрАгроКонсалт.

УкрАгроКонсалт

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!