Ціна на кукурудзу в Україні

Ціни кукурудзи на сьогодні, USD/mt

Період
Grain Corn USA CME Group (Futures USD/mt)
Grain Corn Argentina (FOB USD/mt)
Grain Corn EU Black Sea (FOB USD/mt)
17.04.2024
430.2
197
187.5
16.04.2024
431
197
187.5
15.04.2024
431.4
199
187.5
12.04.2024
435.4
196
187.5
11.04.2024
428.6
199
187.5
10.04.2024
434.2
197
187.5
09.04.2024
431.2
-
187.5
08.04.2024
435.4
-
187.5
05.04.2024
434.2
-
187.5
04.04.2024
435.2
-
187.5

Аналітичні звіти

Актуальні ціни на кукурудзу в Україні

  • Середня ціна на кукурудзу: 5760 грн за тонну

Ситуація на світовому ринку кукурудзи у 2024 році

Україна є одним із провідних світових експортерів сільськогосподарських культур, включаючи фуражне зерно. Ціна на кукурудзу сьогодні залежить не тільки від попиту, а й від інших чинників. Як формується вартість бурштинового зерна? Про це ми поговоримо нижче.

Протягом останніх десятиліть кукурудза перетворилася із рядової сільгоспкультури на справжній двигун розвитку агропромислового комплексу країни. Аналогічна тенденція спостерігається не лише в Україні, а й у всьому світі.

Кукурудза впевнено стає лідируючою зерновою культурою, випереджаючи за обсягами продажу пшеницю, ячмінь, сою та ріпак. Основні причини такого явища — висока врожайність та широке поширення у різних галузях. Так, насіння кукурудзи використовується з продовольчими, фуражними та технічними цілями. Саме тому експорт кукурудзи з України зростає.

Серед держав, які є найбільшими виробниками маїсу, — США, Китай, Бразилія, Аргентина. Щороку ці та інші країни докладають максимальних зусиль для збільшення врожаю кукурудзи. Досягти кращих результатів дозволяє збільшення посівних площ та підвищення якості продукції.

Як змінюється ціна на кукурудзу в Україні та світі?

Ціни на маїс постійно коливаються, через що експерти не беруться складати точний прогноз щодо показників. Наприклад, навіть при збільшенні посівних площ та модернізації виробництва фактичний врожай кукурудзи може виявитися значно меншим за запланований у зв’язку з несприятливими погодними умовами.

Особливості погоди у різних державах впливають на загальну ситуацію на світовому ринку агро. Численні пропозиції великих гравців врівноважують один одного і дозволяють сьогодні покупцям підібрати оптимальний для себе варіант експорту з огляду на характеристики кукурудзи та її ціну.

На внутрішньому ринку в Україні ситуація також є досить нестабільною. Якимось чином прогнозувати врожайність та експорт кукурудзи на наступний рік не виходить через коливання валютного курсу та зміни погоди. У минулому були як рекордні врожаї, що сягали непередбачуваних цифр, так і збиткові мінімуми. У середньому протягом минулого десятиліття ціна на кукурудзу в Україні перебувала у межах від 130 до 300 доларів за тонну.

На сьогодні вартість цієї зернової культури серйозно не змінюється. Проте з урахуванням геополітичної ситуації необхідно подбати про додаткові шляхи експорту кукурудзи.

Як продавати кукурудзу з України за вигідною ціною?

Безперечні переваги України як аграрної держави — оптимальне географічне розташування та кліматичні умови, які підходять для вирощування кукурудзи. Це робить виробництво маїсу одним із ключових елементів вітчизняного агропромислового комплексу.

Існує кілька найпоширеніших способів експорту кукурудзи:

  • Постачання товару безпосередньо за кордон покупцю. У цьому випадку продавцям слід підготуватися до можливих проблем у процесі вибору покупця з найкращою пропозицією, високою конкуренцією між різними господарствами, необхідністю самостійного оформлення документів, форс-мажорними ситуаціями під час продажу та транспортування кукурудзи з України. Запобігти всім потенційним труднощам цілком реально, проте на це знадобиться чимало часу, сил та коштів.
  • Продаж кукурудзи оптом із поля компаніям-посередникам. Такий варіант не відноситься до найпоширеніших та економічно вигідних. Як правило, сьогодні виробники продають кукурудзу прямо з поля вимушено, за відсутності власних елеваторів та можливості домовитися про тимчасове зберігання з іншими великими учасниками ринку. Ще одна можлива причина – термінова потреба в оборотних коштах.
  • Передача кукурудзи на реалізацію трейдеру у чорноморському порту. Професійний трейдинг в агросфері є пріоритетним вибором багатьох виробників. Співпраця зі спеціалізованими локальними організаціями та міжнародними групами компаній дозволяє кожному виробнику підібрати найбільш привабливий для себе варіант.

Що впливає на ціну кукурудзи в Україні?

Кукурудза – популярна сільгоспкультура як в Україні, так і за кордоном. Велика кількість сортів, що вирощуються, використовується для внутрішніх потреб і відправляється на експорт.

На сьогодні на ціну кукурудзи впливають численні фактори:

  • попит на маїс на глобальному ринку;
  • площа засіву кукурудзою в основних державах, що займаються експортом;
  • кліматичні та погодні умови, що визначають врожайність та якість зерна;
  • валютний курс, вартість паливно-мастильних матеріалів, обслуговування техніки та ін.;
  • власні характеристики кукурудзи (на її ціну переважно впливають сорт, цілісність насіння, вологість).

Вартість кукурудзи залежить від періоду циклу вирощування. Мінімальна ціна спостерігається під час збирання врожаю. Надалі вона поступово підвищується у зв’язку з додаванням додаткових витрат, зокрема зберігання зерна. Піковий підйом цін на кукурудзу відзначається наприкінці осені – на початку зими, а потім наприкінці зими – на початку весни.

Якщо аналізувати дані минулих років, то в Україні вартість кукурудзи стабільно зростає. Але треба пам’ятати про можливе різке падіння цін, яке можливе у разі збирання рекордного врожаю.

Одним із простих та зручних способів відстежувати коливання на ринку зерна сьогодні є спеціалізовані онлайн-сервіси. Вони дозволяють користувачам вибрати область або місто, дізнатися ціну кукурудзи та контакти, уточнити інші параметри, що цікавлять.

Як виробники кукурудзи співпрацюють із трейдерами?

Продаж кукурудзи – специфічна тема, яка потребує знання великої кількості фінансових та юридичних нюансів. Самостійно розібратися з ними на сьогоднішній момент досить складно. Найкращим рішенням для багатьох підприємців стає співпраця із трейдинговими компаніями.

Чому варто працювати із професіоналами? Партнерські організації забезпечують допомогу та підтримку у розв’язанні рутинних питань:

  • збирання документації для укладання декларації;
  • пошук покупців в Україні та за кордоном для експорту;
  • перевірка коректності договірних документів;
  • укладання угод із власниками південних портових терміналів;
  • оформлення доставки з розв’язання митних питань та ін.

Укладання угод з іноземними покупцями може супроводжуватися непередбаченими ситуаціями. Щоб не стати жертвою шахраїв, важливо добре розумітися на всіх тонкощах процедури продажу та перевезення кукурудзи. Зокрема, має значення вибір порту, фіксація умов оплати.

Посередники з досвідом роботи у сфері та організації експорту кукурудзи здатні гарантувати максимальну безпеку виробника та не ставити під загрозу його продукцію (обсяг якої може обчислюватись млн тонн), кошти та репутацію. Професіонали також допоможуть підібрати найкращий час для продажу кукурудзи за найвигіднішою ціною, щоб отримати найбільший прибуток.

Питання-відповіді

Яка середня ціна на кукурудзу в Україні?

Середня ціна на кукурудзу в Україні може коливатися залежно від сезону, ринкових умов, та інших факторів.

Які фактори впливають на ціну кукурудзи в Україні?

Ціна на кукурудзу в Україні може змінюватися під впливом таких факторів, як погодні умови, врожайність, попит і пропозиція на внутрішньому та міжнародному ринках, світові ціни на кукурудзу, економічні умови та курс валют.

Як можна слідкувати за цінами на кукурудзу в Україні?

Щоб слідкувати за актуальними цінами на кукурудзу в Україні, ви можете оформити підписку на інформаційно-аналітичну онлайн платформу AgriSupp.

Чи є Україна великим виробником кукурудзи?

Так, Україна є одним з найбільших виробників кукурудзи в світі. Україна вирощує значні обсяги кукурудзи, яка експортується в багато країн світу.

Які основні ринки експорту кукурудзи з України?

Основні ринки експорту кукурудзи включають країни Європейського Союзу, Азії, Африки та Близького Сходу.